Links | Contact | Login

 

Speeksel

Speeksel speelt een belangrijke rol bij de afweer en bescherming van de mond, is daarnaast onmisbaar om te kunnen spreken, eten en proeven. Speeksel bevat –net als bloed- veel informatie over processen elders in het lichaam en kan gebruikt worden als diagnostisch medium.
 
Of je het nu tuf, spog, spuug, of speeksel noemt, iedereen weet waarover je het hebt: de waardevolle, vloeibare en onmisbare mondvloeistof.
  
Speeksel speelt een essentiële rol bij: 
  droge tong door ernstig speekseltekort
  
Speekselveranderingen en monddroogte komen vaak voor bij medicatiegebruik, bestraling in het hoofd/halsgebied of reumatische aandoeningen zoals het syndroom van Sjögren.
 
Veranderingen in de samenstelling of de hoeveelheid speeksel kunnen ten grondslag liggen aan veranderingen in de mondgezondheid. Monddroogte kan onder andere leiden tot een verminderde smaaksensatie en problemen met kauwen, slikken, spreken en slapen. Bovendien is de kans op voortschrijdend tandbederf, tandslijtage en orale ontstekingen vergroot.
 
Teveel speeksel kan onder andere leiden tot ontstekingen van mondhoeken, gevoelens van misselijkheid, spreken met consumptie, besmeuren van kleding en zelfs sociaal isolement.